Onderzoek algemene gezondheidszorg.

Artrose heup-knie (richtlijn)

De vernieuwde richtlijn Artrose heup-knie van Rehab Lab is bedoeld voor algemeen fysiotherapeuten en oefentherapeuten die mensen behandelen met heup- en/of knieartrose, inclusief de pre- en postoperatieve periode van een gewrichtsvervangende operatie.

Ethische Code voor Fysiotherapeuten.

De “Beroepscode voor fysiotherapeuten” is een herziening van de uitgave 2012 van de “Beroepsethiek en gedragsregels voor fysiotherapeuten” en benadrukt het toenemende belang van de rol van de patiënt.

Beroerte (richtlijn)

De “Richtlijn Beroerte” van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie is bedoeld om eerste-, tweede- en derdelijns fysiotherapeuten te helpen bij de behandeling van patiënten met cerebrovasculair accident (CVA) als hoofddiagnose, over het gehele zorgcontinuüm.

Enkelverstuiking (richtlijn)

De richtlijn Enkelverstuiking van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) richt zich op de diagnostiek en behandeling van enkelblessures als gevolg van inversietrauma aan het laterale kapselbandapparaat en functionele instabiliteit van de enkel. De richtlijn behandelt ook maatregelen om terugkerende blessures te voorkomen, evenals sportspecifieke behandel- en revalidatieadviezen voor acute enkelblessures en functionele instabiliteit.

Richtlijn Fysiotherapeutische Administratie 2019

In deze richtlijn staat beschreven welke gegevens in een fysiotherapeutisch dossier moeten worden vastgelegd. Hierin staan de gegevens die nodig zijn voor de naleving van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en de fysiotherapeutisch klinisch redeneren. De leidraad geeft een beknopt overzicht van deze gegevens met een korte toelichting, terwijl de verantwoording en toelichting uitgebreidere informatie geven. Deze richtlijn is van kracht sinds 1 januari 2020. Voor dossiers aangemaakt tussen 2016-2019 geldt de rapportagerichtlijn 2016 en voor de periode 2011-2015 de rapportagerichtlijn 2011. Beide zijn toegankelijk via het downloadgedeelte.

Hartrevalidatie (richtlijn)

De Richtlijn Hartrevalidatie van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie geeft richtlijnen voor de fysiotherapeutische behandeling van patiënten die in aanmerking komen voor hartrevalidatie, zowel in de klinische als poliklinische fase.

De richtlijn informatie-uitwisseling tussen huisartsen.

De recent uitgebrachte paramedische richtlijn van HASP biedt een kader voor de uitwisseling van patiëntenverwijzingsinformatie tussen artsen en paramedici. Deze samenwerking met andere beroepsverenigingen op paramedisch gebied vervangt de HAFT-richtlijn uit 2012 (Informatie-uitwisseling tussen huisartsen en fysiotherapeuten).

Informatie-uitwisseling huisarts-paramedicus (2020)

De nieuwe paramedische richtlijn HASP biedt artsen en paramedici de basis voor het overdragen van verwijzingsinformatie van patiënten. De richtlijn is tot stand gekomen door een samenwerking tussen andere paramedische beroepsverenigingen en vervangt daarmee de in 2012 gepubliceerde HAFT-richtlijn (Informatie-uitwisseling tussen huisartsen en fysiotherapeuten).

Klachten aan arm, nek en/of schouder.

De richtlijn schetst de fysiotherapeutische aanpak van de behandeling van patiënten met pijn en/of andere klachten in arm, nek en/of schouder als gevolg van een gezondheidstoestand.

Lage rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom (richtlijn)

De richtlijn Lage-rugpijn en lumbosacraal radiculair syndroom van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie is een richtlijn voor fysiotherapeuten bij de behandeling van patiënten met lage-rugpijn en/of symptomen die passen bij het lumbosacraal radiculair syndroom.

Deze richtlijn geeft aanbevelingen voor de fysiotherapeutische behandeling van patiënten die een meniscectomie hebben ondergaan.

De richtlijn Meniscectomie van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie beschrijft het fysiotherapeutisch diagnostisch en therapeutisch proces bij patiënten die een primaire meniscectomie (artroscopisch of artrotomie) hebben ondergaan.

De richtlijn nekpijn biedt een kader voor fysiotherapeuten om patiënten met nekpijn te diagnosticeren en te behandelen, inclusief pijn die uitstraalt naar de arm. De richtlijn behandelt verschillende aspecten van nekpijn, waaronder beoordeling, diagnose, classificatie en behandelingsopties.

De richtlijn nekpijn uit beschrijft de fysiotherapeutische en manueeltherapeutische behandelingen die worden aanbevolen voor patiënten met nekpijn.

Oncologie

De richtlijn Oncologie van geeft aanbevelingen aan fysiotherapeuten en oefentherapeuten die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met kanker of die een kankerbehandeling hebben ondergaan.

De richtlijn Osteoporose geeft aanbevelingen voor de diagnose, behandeling en preventie van osteoporose, een aandoening die wordt gekenmerkt door een verminderde botmassa en een verhoogd risico op fracturen. De richtlijn is bedoeld voor fysiotherapeuten en andere beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met osteoporose.

De richtlijn Osteoporose van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie is bedoeld als leidraad voor fysiotherapeuten bij de behandeling van patiënten met aandoeningen die verband houden met osteoporose.

Parkinson (richtlijn)

De Richtlijn Ziekte van Parkinson van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is een richtlijn voor de fysiotherapeutische behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson, gebaseerd op de Europese Richtlijn Fysiotherapie voor de Ziekte van Parkinson.

Richtlijn reumatoïde artritis is een richtlijn die aanbevelingen geeft voor de fysiotherapeutische diagnostiek en behandeling van patiënten met reumatoïde artritis.

De richtlijn Reumatoïde Artritis van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie is een richtlijn voor de algemeen fysiotherapeut bij de behandeling van mensen met deze aandoening.

Richtlijn stress-urine-incontinentie geeft aanbevelingen voor fysiotherapeutische behandeling bij patiënten met deze aandoening.

Over stress(urine)incontinentie geeft richting aan de fysiotherapeutische behandeling van stress(urine)incontinentie (SUI) of gemengde incontinentie met SUI als dominante vorm bij zowel vrouwen als mannen.

Richtlijn geeft richtlijnen voor de fysiotherapeutische behandeling van patiënten met symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden.

De richtlijn Symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden geeft richtlijnen voor de fysiotherapeutische diagnostiek en behandeling van patiënten met deze aandoening.

Zelfmanagement in de zorg.

Zelfmanagement in de gezondheidszorg verwijst naar het vermogen van patiënten om actief deel te nemen aan het beheer van hun eigen gezondheid, door gedragingen zoals het monitoren van symptomen, het naleven van behandelplannen en het aanbrengen van veranderingen in levensstijl. Deze benadering wordt steeds meer erkend als een belangrijk aspect van de gezondheidszorg, omdat het patiënten in staat stelt een actievere rol te spelen in hun eigen zorg en kan leiden tot betere gezondheidsresultaten.

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn (richtlijn)

De Richtlijn Zwangerschapsgerelateerde bekken- en/of lage-rugpijn (ZGBP) beschrijft het diagnostisch en therapeutisch proces voor vrouwen die pijn in het bekken en/of lage rug ervaren tijdens de zwangerschap of tot 9 maanden na de bevalling. De richtlijn is van toepassing wanneer er een duidelijk verband is tussen de zwangerschap en het ontstaan van bekken- en/of lage rugpijn, resulterend in beperkingen en participatieproblemen, en de patiënte actief hulp zoekt.

Chat openen
Stuur ons een Whatsapp-bericht
Hallo! Als u hulp wilt, neem dan gerust contact met ons op.